la-Medias.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii mediesenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Mediaș - capitala gazului din România

Agerpres

 

Municipiul Mediaș, aflat în nordul județului Sibiu, este considerat capitala gazului din România, pentru că în oraș sunt sediile centrale ale celor două mari societăți din industria gazului, Romgaz și Transgaz, conform vicepreședintelui Consiliului Județean (CJ), Ioan Banciu.

Romgaz și Transgaz contribuie cu 25% la bugetul Mediașului, oraș în care peste 6.000 de oameni lucrează în industria gazului.

De altfel, primarul Mediașului, Teodor Neamțu, susține că "gazul metan este sângele municipiului de pe Târnava Mare".

"Istoria, tradiția și viața comunității locale medieșene este legată de cele două societăți ale gazului metan, Romgaz și Transgaz. Cele două societăți ale gazului metan sunt pilonii de susținere și dezvoltare a Mediașului și zonei de nord a județului Sibiu. Stabilitatea pieței muncii și numărul mare de angajați din acest domeniu, peste 6.000, asigură Mediașului și zonei, un climat de confort și siguranță. Contribuția Romgaz și Transgaz la bugetul municipiului reprezintă aproximativ 25% din bugetul local neconsolidat, ceea ce înseamnă aproape 60% din bugetul alocat investițiilor. Romgazul și Transgazul reprezintă un brand al Mediașului, iar municipiul nostru se identifică cu sintagma 'capitala gazului metan'", a precizat, pentru AGERPRES, primarul Teodor Neamțu.

Potrivit acestuia, Romgaz și Transgaz contribuie la dezvoltarea economică a municipiului Mediaș, dar și la susținerea proiectelor culturale și a sportului local la nivel înalt, prin echipele de baschet și fotbal.

"Mediașul pulsează în jurul celor două mari societăți gazifiere, a căror prezență în centrul țării, în Ardeal, este vitală și obligatorie", spune edilul.

La finalul lunii iulie, acționarii Societății Naționale Romgaz au aprobat, la Adunarea Generală, bugetul de venituri și cheltuieli al companiei pentru anul 2014, care prevede un profit net de peste un miliard de lei, pe fondul unor venituri totale de 5,089 miliarde lei și unor cheltuieli de 3,578 miliarde lei. 

România va produce în anul 2020 o cantitate de gaze naturale utilizabile de 9,8 milioane de tone echivalent petrol (tep), în creștere cu 11,2% față de producția previzionată pentru acest an, potrivit unei estimări de la începutul anului a Comisiei Naționale de Prognoză (CNP) privind balanța energetică a țării.

Pentru anul acesta, CNP estimează o producție de gaze de 8,8 milioane de tep. Importurile de gaze vor scădea cu 8%, de la 1,2 milioane de tep în acest an, la 1,1 milioane tep în 2020. Consumul național de gaze al țării se ridică la 12 — 13 miliarde de metri cubi anual. În prezent, România importă 20 — 25% din necesarul de gaze naturale dintr-o singură sursă, respectiv Federația Rusă. Producția autohtonă de gaze este împărțită între doi mari producători interni, respectiv Petrom și Romgaz.

Directorul general adjunct al Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz, Dumitru Rotar, declara în luna iunie că, pe fondul crizei din Ucraina, producția internă a României și depozitele de înmagazinare, din punct de vedere statistic, pot să acopere cererea de gaze naturale, inclusiv pe timp de iarnă.

"Trebuie să aveți în vedere că am trecut deja peste două crize, în 2006, când s-au oprit parțial livrările, și alta în 2009, când s-au oprit total. Trebuie să aveți în vedere dinamica cererii din România și aceasta a scăzut în ultimii ani, în condițiile în care producția celor doi mari producători a rămas constantă. Trebuie să aveți în vedere că dacă în 2005 capacitatea de extracție din România era undeva la 14 milioane de metri cubi zilnic, acum este de 30 de milioane de metri cubi pe zi. În acest sens, dacă discutăm de statistică, de medii, există posibilitatea unor influențe minime, dacă discutăm pe termen mediu, peste șase luni de zile. Practic, producția internă cu depozitele de înmagazinare pot să acopere cererea. Cu precizarea că discutăm despre statistici medii de consum. Sunt medii zilnice pe iarnă", menționa directorul Rotar.

Acesta arăta că producția zilnică de gaz metan este de 30 de milioane de metri cubi, că se extrag din depozite, în medie, 20 — 25 de milioane metri cubi, și că potențialul mediu este de 55 de milioane de metri cubi pe zi.

România ocupă locul trei în Uniunea Europeană în privința zăcămintelor de gaze naturale, după Olanda și Marea Britanie. Consumul intern al României pentru anul trecut a fost 12,5 miliarde de metri cubi, dintre care 11 miliarde metri cubi au provenit din producția internă, iar restul de 1,5 miliarde metri cubi din Rusia, în special iarna.

România dispune de opt depozite de gaze cu capacitatea totală de 3 miliarde de metri cubi.

Practic, când vorbim de o eventuală criză a gazului în România, toate privirile sunt ațintite spre Mediaș, o cetate medievală transformată în ultimii ani mai mult într-o cetate a gazului.

În România, primele emanații de gaz natural au fost descoperite la Sărmășel, județul Mureș, în anul 1909. Sonda 2 Sărmășel, destinată inițial extragerii sărurilor de potasiu, a accesat unul dintre cele mai bogate zăcăminte de gaze naturale ale lumii din acea perioadă, potrivit Romgaz.

Succesul american în exploatarea și utilizarea gazelor naturale a fost unul dintre motivele care au determinat înființarea Societății Maghiare de Gaz Metan UEG, de către Ministerul de Finanțe Ungar și Deutsche Bank, societate care avea ca obiect de activitate explorarea, exploatarea, transportul, distribuirea și utilizarea gazelor naturale din unele regiuni din Transilvania.

Anul 1910 marchează prima intenție din Europa de transport a gazelor finalizată în 1914 cu prima conductă de transport gaze naturale din Europa, de la Sărmășel la Turda pe o distanță de 55 km.

În condițiile de dezvoltare economică în primele două decenii ale secolului XX, Mediașul a beneficiat intens de prezența prețioasei bogății naturale, a gazului metan aflat în zona celor două Târnave.

În orașul de pe Târnava Mare, dezvoltarea sectorului gazeifer a început din anul 1918, când Mediașul era conectat la zăcământul de la Bazna. Odată cu livrarea gazelor naturale în oraș, avea să se dezvolte industria locală și să crească nivelul de trai al locuitorilor.

După introducerea gazului metan în oraș s-au deschis mai multe fabrici și ateliere industriale mici. Creșterea locurilor de muncă în industrie a dus la exodul populației sărace spre oraș și dezvoltarea marii industrii în viitorul municipiu Mediaș.

Numai în perioada 1921-1925 s-au deschis șapte fabrici care foloseau în scopul producerii forței motrice, agregate care erau acționate de gaze naturale. Unele dintre întreprinderi au devenit foarte cunoscute în țară, dar și în străinătate cum ar fi: Vitrometan, Emailul sau Salconserv. Datorită dezvoltării sale, în anul 1928, Mediașul a devenit al cincilea oraș ca mărime din Transilvania și al 40-lea din România.

Unirea Transilvaniei cu România a adus modificări în sectorul gazelor naturale, cum ar fi reorganizări, fuziuni, externalizări ale societăților comerciale din acest sector. În anul 1925 s-a înființat Societatea Națională de Gaz Metan SONAMETAN, care a funcționat cu o Direcție de Exploatări Tehnice la Mediaș. În anul 1947 se naționalizează activele companiei de către noul regim politic din România, dar profesionalismul angajaților a permis continuarea unui amplu plan de dezvoltare, explorare, exploatare, transport și distribuție a gazelor naturale pe teritoriul României, atingându-se un maxim al dezvoltării în anii '70. 

Apogeul dezvoltării Mediașului a avut loc în perioada anilor '80, când populația era de aproape 80.000 de locuitori, iar majoritatea lucrau în cele 27 de întreprinderi dintre care 13 de nivel republican.

În data de 10 ianuarie 1991 s-a înființat Regia Autonomă a Gazelor Naturale Romgaz, cu sediul la Mediaș, prin preluarea activului și pasivului la Centrala Gazului Metan Mediaș și de la unitățile acesteia. După anul 2000, Romgaz s-a consacrat ca brand pentru activitatea de explorare, exploatare și înmagazinare gaze naturale în România. Societatea a parcurs un drum lung pe scara dezvoltării sale, de la o companie de nivel local la una cu caracter internațional, încadrându-se astăzi în rândul companiilor europene de top.

Romgaz s-a dovedit a fi un partener prezent în susținerea și implementarea unei palete variate de programe sociale, educaționale, culturale și domenii precum sănătate și religie.

Compania participă activ în diverse parteneriate educaționale cu instituții de învățământ superior, precum Universitatea de Petrol-Gaze din Ploiești, Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca și Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Școlile generale cu clasele I-VIII au fost sprijinite de către Romgaz pentru reabilitarea clădirilor, dotarea bibliotecilor, reamenajarea spațiilor din curțile școlilor sau organizarea de competiții și concursuri. Implicarea Romgaz în susținerea învățământului a continuat cu ajutor financiar pentru diferite grădinițe. În urma sprijinului financiar, oferit de către societate, grădinițele au reușit să achiziționeze mobilier preșcolar, au reabilitat săli de curs sau au reconstruit clădirile în care își desfășoară activitatea.

Romgaz s-a implicat financiar și în reabilitarea, dotarea și renovarea Spitalului Municipal Mediaș.

Datorită implicării în sport a Societății Romgaz, cluburile sportive locale cum ar fi "Asociația Tenis Club Romgaz" Mediaș (secția tenis de câmp) și "Clubul Sportiv Tenis de Masă Romgaz" Mediaș își desfășoară activitatea după standarde moderne, acest lucru facilitând membrilor ascensiunea spre performanță, lucru demonstrat prin numeroasele distincții primite de către sportivii membrii ai cluburilor.

Romgaz susține, de asemenea, cluburi de dans sportiv, școli de fotbal, cluburi de tenis de câmp, în vederea organizării de concursuri, turnee și competiții sportive, spectacole, realizării obiectivelor propuse, a achiziționării de costume populare sau echipamente sportive necesare desfășurări activităților principale.

Un eveniment de succes în care s-a implicat Romgaz, împreună cu Asociația Clubul Sportiv "Elisabeta Polihroniade" este concursul internațional de șah "Turneul Regilor", care se înscrie printre cele mai apreciate competiții de acest tip din lume, fiind recunoscut atât de Federația Română de Șah, cât și de către Federația Internațională de Șah (FIDE).

Pentru medieșeni, firmele din industria gazului, dar mai ales Romgaz și Transgaz, reprezintă locurile de muncă cele mai bine plătite din oraș, dar și speranța că orașul se va dezvolta într-un ritm ascendent.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014